Borealis verwerft meerderheidsparticipatie bij Renasci

12-01-2023

Borealis verhoogt zijn investering in Renasci en verwerft een meerderheidsbelang van 50.01% , krijgt zo toegang krijgen tot chemisch gerecycleerde grondstoffen en zo de Borcycle™ C-portefeuille van kwalitatief hoogwaardige gerecycleerde producten versterken.

− EverMindsTM in actie: Borealis zal zijn marktpositie en innovatieve technologische capaciteiten benutten om het potentieel van Renasci’s Smart Chain Processing-concept te ontsluiten om de vooruitgang op het vlak van circulariteit te versnellen
Borealis, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van geavanceerde en circulaire polyolefinen oplossingen en Europese marktleider op het vlak van basischemicaliën, meststoffen en de mechanische recyclage van plastics, verwerft een meerderheidsbelang in Renasci N.V., een Belgisch bedrijf met innovatieve recyclage oplossingen en bedenker van het Smart Chain Processing (SCP) concept.

Borealis maakte in juli 2021 de overname van een belang van 10% in Renasci bekend. Vandaag kondigt Borealis aan een meerderheidsbelang te verwerven van 50,1% als bewijs van zijn vertrouwen in het potentieel van Renasci’s gepatenteerde SCP-concept, om daarmee de transformatie naar een circulaire economie te versnellen. De investering is een belangrijk onderdeel van de strategie van Borealis om zijn ambitieuze circulaire doelstellingen te realiseren. Die moeten het volume van circulaire producten en oplossingen tegen 2025 verzesvoudigen tot 600 kiloton, verder oplopend tot 1,8 miljoen ton tegen 2030. De overname zal Borealis helpen om deze doelstellingen te bereiken door meer toegang tot chemisch gerecycleerde grondstoffen uit de Oostendse vestiging van Renasci en toegang tot haar belangrijke circulaire technologieën.
SCP is uniek omdat het de verwerking van meerdere afvalstromen met verschillende recyclingtechnologieën onder één dak mogelijk maakt. Dat resulteert in een uitzonderlijk hoge valorisatie van afval. Door gebruik te maken van zijn markttoegang, know-how en innovatieve technologische capaciteiten zal Borealis de implementatie van het SCP-concept versnellen en ook mogelijkheden onderzoeken om het model te lanceren op strategische locaties.

“Deze investering is een nieuwe mijlpaal op ons pad naar de realisatie van onze strategische doelstellingen voor 2030. Onze overname van een meerderheidsbelang in Renasci kan een aanzienlijke vooruitgang betekenen op het vlak van circulariteit voor de hele sector. Het toont ook onze EverMindsTM-mentaliteit in actie”, aldus Thomas Gangl, CEO van Borealis. “We zetten ons in om onze sector naar een duurzamere toekomst te leiden en deze overname is essentieel voor ons succes. Renasci en zijn SCP-concept zijn perfect afgestemd op het circulaire cascademodel van Borealis, dat centraal staat in onze ambitie om circulair te worden voor zowel plastic als koolstof”, aldus Lucrèce Foufopoulos, Executive Vice President van Polyolefins, Circular Economy Solutions en Innovation & Technology bij Borealis.

Het meerderheidsbelang in Renasci zal Borealis helpen om zijn productgamma BorcycleTM C verder te versterken
door de aanvoer van chemisch gerecycleerde grondstoffen in de toekomst te verzekeren. Borcycle C is een
portefeuille van transformationele oplossingen voor chemische recyclage met ISCC (International Sustainability &
Carbon Certification) PLUS-gecertificeerde content op basis van de massabalansbenadering. Hierdoor krijgt afval op
basis van polyolefinen na consumptie een tweede leven. Borcycle C-oplossingen zijn chemisch identiek aan
producten die zijn afgeleid van fossiele grondstoffen. Ze zijn geschikt voor alle toepassingen, ook die waarvoor
strenge kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften gelden, zoals gezondheidszorg en voedselverpakkingen, waaraan niet
altijd kan worden voldaan met mechanisch gerecycleerde materialen.

“Na 18 maanden van succesvolle samenwerking zijn we blij met deze verdere investering van Borealis. Zo toont
Borealis aan dat het vertrouwen blijft bestaan in het Smart Chain Processing-concept om circulariteit te stimuleren.
Dankzij de strategische marktpositie en het engagement van Borealis voor de circulaire economie heeft het een
uitstekende positie om het SCP-concept te ontwikkelen en implementeren, en om onze gecombineerde
technologische capaciteiten te benutten om verdere circulaire vooruitgang te boeken”, aldus Gert Vanderseypen,
General Manager van Renasci.

Dit bericht delen: